söndag 29 november 2009

Saftiga lussekatter



200 g smör
5 dl mjölk
1 g saffran (2 kuvert) + 1 sockerbit
50 g jäst
1 krm salt
1 dl socker
3 msk ljummet vatten
2 ägg
16 dl vetemjöl
1 dl russin
1 ägg att pensla med

Smält smöret, häll i mjölken och låt det bli fingervarmt. Stöt saffran med en sockerbit och tillsätt detta. Smula ner jästen i en bunke, häll på socker, salt och vatten. Rör om och tillsätt saffransmjölken. Knäck ner äggen och rör om. Blanda vetemjöl med russin och rör ner det. Arbeta ihop ordentligt och låt jäsa i 1-1.5 h. Värm ugnen till 260 grader. Knåda ihop degen lätt och dela den i 32 delar. Rulla ut till en sträng och forma degbitarna i en S-form. Jäs bullarna i 10 minuter. Pensla dem sedan noga med ett lättvispat ägg. Grädda högt upp i ugnen i 8 minuter. Låt svalna väl täckta av en handduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar