onsdag 11 november 2009

Enkelt dinkelbröd med solrosfrön

Dinkel ger en robust och god smak och jag tyckte att detta blev det optimala receptet.


Rör ihop följande i en stor bunke:
  • 100 g vetesurdeg (1 dl)
  • 200 g vetemjöl (4 dl)
  • 200 g dinkelmjöl (4 dl)
  • 4 g torrjäst (typ 0.5 tsk)
  • 300 g vatten (3 dl)
  • 150 g solrosfrön (typ 1.5 dl)
Täck över med en bakduk och låt stå i 30-60 minuter. Blanda i 2 tsk salt och blanda väl. Låt jäsa 60 minuter.

För att brödet ska lossna lätt så smörj en brödform med solrosolja och häll sedan i ca 0.5 msk dinkel och skaka formen så att hela insidan av formen är täckt. Häll i smeten och strö över lite dinkelmjöl. Täck över formen med bakduken.

Sätt på ugnen på 225 grader undervärme. När ugnen är varm så sätt in brödet och låt stå där i 20 minuter. Byt sedan till 200 grader över- och undervärme och låt stå inne ytterliggare 20 minuter. Ta ut brödet ur ugnen och ur formen. (Orkar du så sätt in brödet igen på galler utan form i 5 minuter så får du fin skorpa på undersidan också.)

Låt brödet svalna på galler under duk i 60 minuter så att det svalnar och inte går sönder när du skär det.

1 kommentar: