söndag 29 november 2009

Aprikos- och linfrösurdeg

När man bjuder på bröd och det blir prisat, då dokumenterar man vad man gjorde så att man kan göra om det.

Det kan verka omständligt, både med att det ska jäsa så många gånger och att det ska mecklas så mycket med ugnen - men det är värt det - brödet blir högt och luftigt av det första och får jätteknaprig kant av det andra.

Blanda följande i en stor bunke:
  • 160 g vetesurdeg
  • 800 g vetemjöl
  • 60 g kruskakli
  • 80 g linfrökross
  • 10 g honung
  • 10 st klippta aprikoser (Kung Markatta)
  • 650 g vatten
  • 1 tsk torrjäst
Låt stå i 30-60 minuter. Häll sedan på 2 tsk salt och blanda väl.

Sätt på ugnen på 225 grader undervärme och smörj två brödformar (ca 1.2 l) med solrosolja och strö i ett grovt mjöl (jag använde fullkornsdinkelmjöl) och skaka formen så att alla ytor är täckta. Häll av det onödiga mjölet ur formen. Häll i degen i formarna och stö över lite av det grova mjölet. När ugnen är varm har det nog gått 30-60 minuter från att du hällde i saltet och då kan du sätta in bröden.

Låt bröden stå 25 minuter på undervärmen.
Byt sedan till 10 minuter 200 graders över och undervärme.
Ta ut bröden ur ugnen och ta ut ur formen med en stekspade och lägg på ett galler och sätt in i ugnen långt ner i 10 minuter - ställ om till 200 graders undervärme.

Nu är brödet klart och när det svalnat lite kan du njuta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar