lördag 24 oktober 2009

Sesamsurdegsbröd

Brukar mumsa ett supergott sesambröd på Möllan när jag handlar frukt och blev inspirerad av det till att göra ett matbröd med surdeg.

Blanda följande väl i en stor bunke:
  • 100 g vetesurdeg (1 dl)
  • 550 g vetemjöl (ca 10 dl)
  • 3 g torrjäst (ca 1 krm)
  • 20 g honung (ca 1 msk)
  • 0.5 msk sesamolja
  • 3.5 dl vatten
  • 150 g sesamfrö (1-2 dl)
  • 2 tsk salt
Om du orkar så låt det nu stå i 1-2 timmar, degen blir väldigt luftig och fin då.

Olja en brödform (eller kastrull om du inte har någon) med solrosolja och häll i ströbröd och sesamfrön. Skaka runt brödformen så att alla frön fastnat. Häll på mer frön om så behövs och när det slutligen inte fastnar mer, häll ut det överblivna.

Häll i degen i brödformen och ställ in i en 200 grader varm ugn - och ha en plåt ca 10 cm ovanför brödet. Låt stå i ugnen i 45 minuter och ta sedan ut plåten (inte brödet). Ta ut brödet ur ugnen efter ytterliggare 10-12 minuter.

Lösgör brödet ur formen med hjälp av en stekspade (eller ett platt handtag på ett köksredskap om du använt en rund kastrull) och låt svalna på galler i 1-2 timmar innan du äter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar