torsdag 14 oktober 2010

Havregryn och äpple



Fördeg:
150 g vetesurdeg
2 dl vatten
200 g vetemjöl special

Skållning:
200 g havregryn
4 dl kokande vatten

Huvuddeg:
3 g jäst
1.5 dl vatten
500 g vetemjöl special
180 g rivet äpple
20 g havssalt

Rör samman fördegen, täck över och låt stå över natten. Häll havregrynen i en skål, slå över det kokande vattnet, täck över och låt stå över natten. Blanda i resterande ingredienser utom saltet och kör på medelhög hastighet i 10 minuter. Häll i saltet och kör i 5 minuter på högsta. Låt degen vila i 15 minuter.

Häll över degen i en oljad plastlåda och låt jäsa till dubbel storlek, en 3-4 h. Vik ihop degen försiktigt efter en timme, och sedan var 30:e minut en 2-3 gånger. Mjöla bakbordet med havregryn, dela degen i två bröd och rundriv dessa. Lägg i durkslag med handduk mjölad med havregryn och jäs i 30 minuter. Sätt ugnen på 275 grader med två plåtar i ugnen. Lägg bröden på den varma övre plåten, häll ett glas vatten på den undre plåten och sänk till 250 grader. Vädra efter 10 minuter och sänk till 200 grader. Grädda i runt 20 minuter till. Lufta ett par gånger. Brödet är klart när det har innertemperatur på 98 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar