söndag 14 mars 2010

Gott valnötsbröd



Fördeg:
5 dl varmt vatten
300 g rågmjöl
50 g vetesurdeg

Bortgörning:
2.5 dl vatten
600 g vetemjöl special
100 g grahamsmjöl
150 g valnötter
1 msk havssalt
40 g anis och fänkålsfrön
5 g jäst

Blanda fördegen och låt jäsa i rumstemperatur i 12 h. Blanda jäst och vatten och tillsätt sedan övriga ingredienser utom valnötterna. Blanda på låg växel i 10 minuter. Blanda försiktigt ner valnötterna. Låt vila i 1 h. Knåda degen rund och låt vila i 10 minuter. Dela i två bröd och låt jäsa 1-2 h i durkslag (lägg en mjölad bakhandduk i varje och sedan i med brödet och täck över). Ställ in bröden i 250 grader varm ugn. Häll ett glas vatten på den nedre plåten eller spraya bröden med vatten. Sänk till 200 grader efter 5 minuter och lufta efter ytterligare 10 minuter. Grädda sedan i ytterligare 40 minuter. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar