söndag 14 mars 2010

Piroger



Fördeg:
4 dl vatten
100 g jäst
8 dl vetemjöl
1 tsk salt

Bortgörning:
300 g smör
8 ägg
15-16 dl vetemjöl special

Lös upp jästen i ljummet vatten. Tillsätt mjöl och salt och arbeta samman. Låt jäsa till dubbel storlek. Gör under tiden en mustig köttfärsfyllning - gärna ganska kryddstark (kryddningen mildras efter att pirogerna varit frysta). Rör smöret och vispa upp äggen. Tillsätt båda till den jästa degen och arbeta in mjölet. Knåda till en smidig deg. Dela i 32 bitar. Knåda ut varje till en tunn rundel och lägg i några matskedar fyllning. Pensla med lite ägg runt kanterna och vik sedan ihop degen kring fyllningen. Vik skarven lite extra. Pensla pirogerna med ägg och grädda dem sedan i 10-15 minuter i 225 grader. Serveras varma. Låt resten svalna och frys in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar