söndag 14 februari 2010

Semlor



50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
2 dl socker
2 tsk kardemumma
4 krm salt
14 dl vetemjöl special
ägg till pensling

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och häll på mjölken. Värm till 37 grader och blanda sedan ner i jästen. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i 40 minuter. Dela degen i 24 bullar och låt jäsa på plåt under bakduk i 30 minuter. Pensla med ägg blandat med vatten och grädda ca 12 minuter i 225 grader. Låt svalna på galler. Bullarna går bra att frysa.

Skala nedan beroende på hur många bullar du skall servera:

300 g mandelmassa
4 msk + 4 dl grädde
florsocker

Skär av ett lock och gröp ut lite av inkråmet. Riv mandelmassan och blanda med inkråmet och 4 msk grädde. Vispa resten av grädden. Fyll bullarna med mandelmassa och lägg sedan på grädde. Pudra med florsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar