måndag 12 oktober 2009

Råg- och vetesurdegsbröd



Fördeg 1:
100 g vetesurdeg
1.5 dl vatten
150 g vetemjöl special

Fördeg 2:
100 g rågsurdeg
1.5 dl vatten
150 g vetemjöl special

Bortgörning:
1 l vatten
20 g jäst
1600 g vetemjöl special
40 g havssalt

Blanda båda fördegarna i varsin bunke och ställ ovanför kylen över natten. På morgonen, blanda ut jästen i vattnet och tillsätt fördegarna och mjölet. Kör i 5 minuter på hög hastighet, tillsätt sedan saltet och kör 5 minuter till. Häll över degen i en rejäl bytta och låt den jäsa i runt 1 h. Vik sedan ihop degen ett par gånger och låt jäsa 30 minuter till. Vik åter ihop den och låt jäsa i 30 minuter till. Ta sen upp degen och dela i fyra rejäla bröd. Pensla med ett ägg + lite vatten. Strö över lite olika frö - jag tog pumpafrön, solrosfrön och linfrön. Låt degen vila medan ugnen blir varm - sätt in bröden när det är 275 grader, sänk direkt till 250 grader och efter 15 minuter till 200 grader. Lufta då ugnen (och byt plats på plåtarna) och grädda sedan i 15 minuter till; lufta ugnen var 5:e minut och låt sedan bröden svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar