fredag 7 augusti 2009

Skånepepparkakor



1250 g vetemjöl
10 g kanel
9 g kryddnejlika
8 g ingefära (ev lite mindre)
9 dl ljus sirap
12.5 g pottaska (kaliumkarbonat) + 0.5 dl vatten
12.5 g bikarbonat + 0.5 dl vatten
15 g hjorthornsalt + 0.5 dl vatten

Blanda vetemjöl med kryddorna, blanda ner sirapen. Lös upp pottaska, bikarbonat och hjorthornsalt i sitt respektive vatten, blanda väl och tillsätt dem en och en. Knåda till en deg och lägg i en inoljad plastlåda med lock. Låt svälla minst 1 dygn i kylskåp. Tag sedan upp degen och arbeta den smidig för hand. Kavla ut degen, 1 cm tjock, och ta ut pepparkakorna. Lägg på bakplåtspapper och pensla med mjölk. Grädda i 12-15 minuter i 180 grader (det blir lätt för länge - var försiktig). Låt svalna på galler. Går utmärkt att frysa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar