fredag 7 augusti 2009

Italienare



Fördeg
5 g jäst
5 dl (kallt) vatten
150 g durumvete
350 g vetemjöl

Bortgörning
15 g jäst
25 g olivolja
1 ägg
400 g vetemjöl
20 g havssalt

Lös upp jästen i vattnet och blanda i mjölet. Sätt fördegen i kylen tills nästa dag. Blanda sedan den nya jästen i fördegen, tillsätt övriga ingredienser utom saltet och kör i assistenten på låg hastighet i 13 minuter. Tillsätt saltet och höj hastigheten. Kör i 7 minuter. Lägg degen i en inoljad plastlåda med lock, låt vila i 30 minuter. Stöt sedan samman degen och låt den vila i 30 minuter till. Tag upp degen och dela och rundriv den till två jämna bullar. Låt vila i 10 minuter. Rulla ut med kavel till en tallriks storlek och vik sedan degen två gånger. Tryck till med kaveln mitt på. Jäs till dubbel storlek, 60-90 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Snitta bröden och spraya dem med vatten (eller lägg in isbitar i ugnen). Grädda i 5 minuter och sätt sedan ner temperaturen till 200 grader. Grädda i totalt 60 minuter. Lufta ugnen varje kvart. Spraya bröden med vatten och låt svalna på galler. Går utmärkt att frysa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar