tisdag 28 juli 2009

Riddarholmens rosmarinbröd



350 g vatten
450 g (7.5 dl) vetemjöl special
130 g (1.5 dl) vetesurdeg
100 g (1.5 dl) durumvetemjöl
40 g (4 msk) rosmarinolja
10 g jäst
1 tsk sirap
15 g (1 msk) salt

Gör först rosmarinoljan genom att lägga 1.5 dl färska rosmarinblad i 1.3 dl olivolja. Mixa detta och låt stå framme i 2-4 dagar. Mixa sedan igen och sila oljan. Klart.



Blanda sedan jäst med vatten och därefter resten av ingredienserna utom saltet. Kör i assistenten i 6 minuter på mellanläge. Tillsätt sedan saltet och knåda ytterligare 6 minuter. Låt sedan degen vila i 2 h, dela den i två och rundriv bröden. Forma två limpor, lägg dem på en plåt och strö över durumvetemjöl. Låt jäsa runt 90 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Skär ett snitt på långsidan och strö flingsalt och rosmarin i snittet. Spraya bröden med vatten och sätt in dem i ugnen. Sänk värmen till 230 grader och grädda i 25-35 minuter.

Njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar