måndag 26 juli 2010

Brunkans ljusa



5 dl vatten
100 g vetesurdeg
150 g rågsurdeg
5 g jäst
800 g vetemjöl special eller Manitoba
20 g honung
30 g havssalt

Blanda alla ingredienserna utom saltet i degblandaren i 10 minuter. Tillsätt saltet och kör 5 minuter till på högsta. Låt vila i 30 minuter och lägg sedan över degen i en plastlåda. Vik försiktigt ihop degen ett par gånger utan att trycka ut luften. Låt vila i 30 minuter och vik sedan ännu en gång. Låt den sedan jäsa i kylen över natten. Sätt ugnen på 250 grader. Dela försiktigt degen i två utan att knåda den och lägg bröden på en varm plåt. Häll ett glas vatten på en undre varm plåt och sätt in bröden. Sänk direkt till 200 grader. Lufta efter 15 minuter och grädda sedan i ytterligare 20 minuter (till bröder har innertemperatur på 98 grader). Låt bröden svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar