måndag 26 juli 2010

Brunkans långa



6 dl vatten
1125 g vetemjöl special
375 g vetesurdeg
20 g jäst
150 g mörkt muscovadosocker
35 g honung
30 g havssalt

Blanda alla ingredienser utom saltet i 10 minuter. Tillsätt sedan saltet och kör i 5 minuter på högsta. Lägg över i en oljad låda och låt vila i 30 minuter, vik sedan ihop brödet försiktigt. Låt den sedan jäsa i kylen över natten. Sätt ugnen på 250 grader. Dela försiktigt degen i två utan att knåda den och lägg bröden på en varm plåt. Häll ett glas vatten på en undre varm plåt och sätt in bröden. Sänk direkt till 175 grader. Lufta efter 15 minuter och grädda sedan i ytterligare 20 minuter (till bröder har innertemperatur på 98 grader). Låt bröden svalna på galler.

2 kommentarer:

  1. Den här gången provade jag detta brödet. Ojojoj. Supergott. Vilken skorpa! Tyvärr har jag problem med min ugn, det verkar som om den inte riktigt kommer upp i värme, eller som om undervärmen inte riktigt funkar, så brödet fick nog stå uppåt en halvtimma extra för att även den undre delen av det skulle gå klart. Men det blev gott ändå! Ugnen åker snart ut- för här ska bakas mera bröd!
    /Sofia

    SvaraRadera
  2. Jag brukar inte bry mig så mycket om tiden utan sätter termometern på 98 grader och bara tar ut den då.

    SvaraRadera