söndag 31 januari 2010

Långa ljusa bröd



5 dl vatten
100 g vetesurdeg
150 g rågsurdeg
5 g jäst
800 g vetemjöl special
20 g honung
30 g salt

Blanda alla ingredienserna utom saltet i 10 minuter på medelhög nivå. Tillsätt saltet och blanda i 5 minuter till. Låt vila i 30 minuter och lägg sedan över degen i en oljad plastlåda. Vik försiktigt ihop degen två gånger och låt jäsa i 30 minuter. Vik sedan ihop degen igen och låt den jäsa i kylen över natten.

Sätt ugnen på 250 grader med två plåtar i ugnen. Dela degen i två långa bröd och lägg på den övre (nu varma) plåten. Sätt in i ugnen, häll ett glas vatten på den undre plåten och sänk temperaturen till 200 grader. Lufta efter 20 minuter. Grädda i totalt 35-40 minuter (tills innertemperaturen är 98 grader). Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar