söndag 26 februari 2012

Gott ljust bröd

1.5 l (ganska kallt) vatten
10-20 g jäst
200 g vetesurdeg
1800 g vetemjöl special
450 g durum vetemjöl
100 g honung
1 ägg
50 g havssalt

Blanda jäst, vatten och surdeg med en slev och häll sedan i alla de andra ingredienserna utom saltet. Blanda i 15 minuter på medelhög nivå. Tillsätt saltet och blanda i 5 minuter på högsta. Lägg i en oljad bunke och låt vila i 2 h eller i kylen över natten. Forma degen till fyra runda bröd, lägg på två plåtar och låt jäsa i 1.5 h. Sätt ugnen på 250 grader och spraya bröden med rikligt med vatten. Sätt in båda plåtarna (om du har varmluftsugn - annars ta dem en och en) och sänk direkt till 200 grader. Lufta efter 20 minuter. Grädda sedan i 20-30 minuter till (tills innertemperaturen är 98 grader). Spraya bröden igen när du precis tagit ut dem. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar