söndag 30 januari 2011

Grytbröd



50 g vetesurdeg
3 dl vatten
10 g jäst
350 g vetemjöl special
1 tsk salt

Blanda alla ingredienserna utom saltet i en bunke - rör med en sked tills jästen löst sig. Täck med plast och låt vila i 30 min. Tillsätt saltet och rör ihop en stund. Låt vila i 1 h. Vik degen ett par gånger och låt sedan vila i ytterligare 1 h. Upprepa detta två gånger. Efter sista gången låt degen vila i 30 min, lägg sedan upp den på bakbordet och vik ihop den ett par gånger. Lägg en bakhandduk i ett durkslag och strö över lite mjöl. Lägg i degen, täck över och låt vila i 30 min. Sätt ugnen på 250 grader - sätt in en gryta med lock. Häll degen i den varma grytan och grädda med lock i 15 min. Ta sedan av locket och grädda i ytterligare 25-30 min. Vänd ut brödet ut grytan och låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar