fredag 7 augusti 2009

Rågbröd med surdeg



Fördeg
3 g jäst
2.5 dl kallt vatten
250 g rågmjöl

Bortgöring
10 g jäst
2.5 dl kallt vatten
600 g vetemjöl
250 g rågsurdeg
10 g honung
20 g havssalt

Blanda jästen i vattnet och tillsätt mjölet. Täck över med plast och låt fördegen stå framme i 24 h. Lös sedan upp den nya jästen i vattnet och häll den över vetemjölet. Tillsätt surdeg, fördeg och honung och knåda på låg hastighet i 11 minuter. Tillsätt saltet och knåda i 5 minuter. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt vila i 2 h. Stöt samman degen efter halva tiden. Dela degen i två avlånga bröd utan att trycka ut luften ur dem. Sikta över fint rågmjöl och låt jäsa i 75 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Spraya bröden med vatten och sätt in dem; sänk till 200 grader efter 5 minuter. Baka i 60 minuter totalt. Lufta varje kvart. Låt svalna på galler. Går utmärkt att frysa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar